dimecres, 3 de desembre del 2008

Habitatge assequible

Què s'entén per habitatge assequible?
Davant la situació actual del preu de l'habitatge, que fa que determinats col·lectius tinguin dificultats per accedir-hi, l'Administració està impulsant noves tipologies d'habitatge de promoció pública, anomenats habitatges assequibles o protegits, adreçats als col·lectius més desfavorits.

A diferència de l'habitatge lliure, que no té cap restricció pel que fa a l'accés, ús o venda, l'habitatge assequible engloba els habitatges sota protecció pública que estan per sota del preu de mercat però en què les condicions d'accés, compra o lloguer estan regulades per la llei.

Els tipus d'habitatges assequibles a la ciutat de Barcelona són els següents:
  • Habitatge concertat: Els habitatges de preu concertat són habitatges que l'Administració ha qualificat com a tals, amb l'objectiu que es venguin o es lloguin a un preu inferior al de l'habitatge lliure però superior al de l'habitatge de protecció oficial (HPO), per facilitar que hi puguin accedir col·lectius amb un nivell d'ingressos superiors als que permet l'HPO. Estan regulats per llei i per accedir-hi cal complir les condicions establertes.
    Es tracta d'habitatges destinats a ser domicili habitual, amb una superfície útil màxima que no pot excedir els 90 m2 -excepte en els supòsits de família nombrosa, que pot arribar a 120 m2- i que estan subjectes a una normativa pròpia.
  • Habitatge protegitLa política municipal d'habitatge es desenvolupa amb actuacions que s'adrecen principalment a les persones que, per la seva condició o procedència, necessiten un habitatge protegit ja que els manca un habitatge digne i adequat o tenen dificultat per mantenir el que tenen.
    Per tant, s'actuarà principalment en benefici de les persones amb baix poder adquisitiu, i amb persones que necessitin atencions especials tant per causes socials com per altres derivades de les actuacions urbanístiques de millora.
  • Habitatge dotacional per a joves i gent gran: Per atendre la necessitat d'habitatge dels col·lectius de joves i gent gran que no disposen de recursos econòmics suficients, l'Ajuntament ha impulsat un nou model que consisteix en la construcció d'un tipus d'habitatge anomenat dotacional.
    Aquests habitatges són de superfície reduïda, amb serveis comuns, amb un lloguer assequible i contractes de durada determinada (cinc anys), per assegurar la rotació dels adjudicataris en el cas d'habitatges per a gent jove.